TEKNOLOJİ

Youtube Telif Yememek İçin Kaç Saniye Kullanılabilir?

Birçok kişi YouTube üzerinden para kazanmak için özgün video kullanmak yerine film kesitleri ya da herhangi telifli bir içeriğin bir bölümünü kullanmayı tercih ediyor. Fakat bu kapsamda en çok merak edilen konulardan bir tanesi de YouTube telif yememek için kaç saniye kullanılabilir sorusu oluyor. Peki YouTube telif yememek için ne yapmalıyım diyorsanız işte telif hakkı kaç saniye sorusunun yanıtı.

YouTube Telif Yememek İçin Kaç Saniye Gerekli?

Genel itibarıyla bakıldığında birçok platform üzerinde ‘YouTube telif hakkı 15 saniye‘ şeklinde ifadeler yer almaktadır. Fakat olay şudur ki, ABD telif hakkı kapsamında adil kullanım ilkesi yer alırken T.C. yasalarına göre ise bu izinsiz hiçbir içerik kullanılamaz olduğu belirtilmektedir.

Olay şudur ki, eğer ABD kapsamında bir içerik paylaşacaksanız, telif hakkı içeren içeriğin kısıtlı bir şekilde kullanılmasında bir sakınca olmayacağını belirten bir kanun vardır. Fakat Türkiye’de ise bu durum tam tersine fikrin ya da sanat eserinin sahibinden izinsiz olarak kullanılması telif hakkında tabii olacaktır. O nedenle Türkiye’de izinsiz olarak kullanacağınız her bir içerik ister 10 saniye olsun ister 15 saniye olsun telif hakkı doğuracaktır.

Bunun yanı sıra YouTube film kesitleri telif hakkı kapsamında diye merak edenler için, Türk filmleri genel kapsamda telif hakkı ile kısıtlanır. O nedenle YouTube üzerinde Türk sineması, Türk diziler ve benzeri Türk içerikler sahibinden izinsiz bir şekilde kullanılamaz. Kullanılırsa YouTube bunu yeri gelir telif hakkı diye belirterek kaldırabilir ya da kaldırmanız gerektiğini bildiren bir bildiri gönderebilir ve bu durumu birkaç kez daha tekrarlarsanız kanalınızın askıya alınabileceğini belirtebilir. İşte o nedenle Türk içeriklerden telif hakkı almanız yüzde 100 desek yeri olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Google AdSense Nedir? Google AdSense Kayıt Olma Rehberi!

Youtube telif yersen ne olur sorusunu merak edenler için birkaç olasılığın olduğunu belirtebiliriz. Bu olasılıklar arasında;

  • Youtube direkt videonu kanalından kaldırır. Bunu tekrarlaman durumunda hesabını askıya alıp kapatabilir.
  • Videonun telif hakkı olduğunu fakat kullanmakta serbest olduğu ama sahibinin o içerikten para kazandığını ve beraberinde videonda reklamlar çıkabileceğini belirten bir uyarı gönderir. Bu eşleşenli içerik olarak adlandırılır ve videonun sahibi para kazanırken bir miktar sen de kazanabilirsin.
  • İçerik sahibi sana ihtar gönderir yani telif hakkı benim videomu sil yoksa sana dava açarım der ve sen o ihtar sonrasında o içeriği kaldırmazsan davalık olursun. Dava sonunda bir video, resim hatta yazı yüzünden para kaybedebilir hatta hapis cezası bile alma olasılığın bile vardır.

Biz sizlere özgün içerikler üretip, hiçbir şekilde telif hakkı yememenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü az kazanıp özgün olmak kafanızın rahat olması demektir.

Youtube diyor ki; ABD’de telif hakları “Adil Kullanım” ilkesiyle kısıtlanır.

ABD Telif Hakları Yasası diyor ki:

ABD Telif Hakları Yasası’nda bulunan, telifli malzemelerin, telif sahibinden izin istenmeden, kısıtlı olarak kullanılmasına imkan veren bir doktrindir. Adil kullanım, akademik amaçlarla ve önizleme amacıyla kullanım için ortaya atılmıştır, ve bu terim sadece ABD yasalarına özgüdür.
Uluslar arası genel geçer yasalarda, “adil anlaşma” adı verilen yakın anlamlı bir doktrin bulunur.

T.C. yasalarına göre, telif sahibinin izni alınmaksızın, hiçbir fikir ve sanat eseri kamuya teşhir edilemez. kaynakkaynak

İLGİLİ İÇERİKLER

Nasıl mı Yapılır

10 yılı aşkın bir süredir profesyonel olarak internet sektöründe çeşitli alanlarda çalışmalara imza atan ve şimdilerde nasilmiyapilir.com sitesinde Nasıl sorusuna karşılık gelen soruların cevaplarını vermeye çalışan webmaster yazarı. Bilginin gücünü her geçen gün daha da iyi anlayan ve gün geçtikçe de unutulan bilginin taze tutulmasına olanak sağlayan içerikler ile 'nasıl yapılır, nasıl yazılır, nasıl alınır, nasıl verilir, nasıl izlenir' gibi soruların yanıtlarını güncel bir şekilde sunmaya çalışacağız.

Bir yanıt yazın