SPOR

Bandy Nasıl Oynanır? Kuralları Nelerdir? Kaç Kişiyle Oynanır?

Bandy aslında bir nevi buz hokeyi sporunu andıran bir spor dalı olarak bilinir. Peki Bandy nedir? nasıl oynanır? kuralları nelerdir? kaç kişiyle oynanır? cezaları nelerdir? hangi malzemelerle oynanır? İşte Bandy hakkında bilmeniz gereken detaylar…

Her ne kadar buz üzerinde oynandığı için buz hokeyinin atası olarak bilinse de bazı ülkelerde 11 kişilik takımlarla ve futbol sahasın büyüklüğünde bir alanda oynanmasından dolayı ‘Kış Futbolu‘ olarak da adlandırılmaktadır. Günümüzde 20’den fazla Avrupa ülkesinde oynanan Bandy, özellikle Kanada ile ABD ülkelerinde oynanan bir spordur.

Bandy Nedir?

Bandy genel olarak buz hokeyi benzeri bir spor olarak bilinir ve toplamda sadece 18 tane kuralı vardır. Futbola benzeyen özelliklerinden bir tanesi de rakip kaleye topu sokmaya çalışılıyor olmasıdır ve bir kış sporu olarak yapılır. Genel olarak salon dışında oynanan Bandy, bazı durumlarda salon içinde de oynandığı durumlar olmaktadır. Bandy diğer bir deyişle banty olarak adlandırılan kış sporu, futbol gibi 45 dakikalık 2 devreden oluşur. Peki bandy kaç kişiyle oynanır diye merak ediyorsanız yine futbol gibi 11 kişilik takımlar mücadele eder. Bunun dışında ise 3 tane de yedek oyuncu bulundurulur. Toplamda yedeklerde dahil bir takım 14 kişi mücadeleye hazır olur. Tabi bu durum Uluslararası karşılaşmalarda tempoya ayak uydurabilmek adına yedek oyuncu sayısının 4 olduğu bilinir. Oyuncular koçların isteklerine göre oyuna girip çıkabilirler ve oyuncu değişikliği sınırı ya da zamanı yoktur.

Bandy sporunu çekici yapan özelliklerin en bilineni ise 18 kuralı olmasıdır. Bu nedenle sadelik kazanmış olduğu için oldukça tercih edilen bir spor dalıdır.

Bandy Kuralları Nelerdir?

Bandy oyun sahasının kenarındaki duvarların dışına topun çıkması durumunda yine futboldaki gibi topu atan takımın karşısındaki rakip takım taç atışı ile topu oyuna sokar. Yine futbolda da olduğu top rakip oyuncuya çarpıp kale çizgisinin dışına çıkarsa korner (köşe vuruşu) kullanılır. Bandy kuralları içinde köşe vuruşu kullanılırken savunma oyuncuları kale çizgisinin hemen üzerinde yer alırken hücum oyuncuları ise mutlaka ceza sahası dışında olmalıdır. El ve kol kullanmanın yasak olmasının yanı sıra topa kafayla müdahale etmekte yasaktır fakat ayak ve vücut ile müdahale yapılabilir. Kaleciler ise sopa kullanmazlar. Bu nedenle topu elleriyle tutabilirler fakat 5 saniye içinde topu elinden çıkarmak zorundadırlar. Diğer bir Bandy kuralı ise oyuncuların elinde bulundurdukları sopalar asla kafa seviyesinin üstünde tutulamaz. Her sporda olduğu gibi tekme, vurma, çelme ve itme gibi hareketler kesinlikle yasak olmakla beraber bunun cezası ise ya serbest vuruş ya da penaltı atışıdır.

Bandy Nasıl Oynanır?

Her oyuncunun topa vurabilmesi için elinde ‘Bandies‘ adında bir eğimi olan sopa bulunur. Bandy sporu, ‘rink‘ adı verilen buz bir sahada oynanır. Rink ölçüleri ise 111×65 m olarak belirlenmiştir. Rink’in etrafında 15 santimetrelik bir bariyer duvar bulunur. Kalelerin yüksekliği 2.1 metre olurken eni ise 3,5 metredir. Tenis topu büyüklüğünde ve turuncu renkli bir top ile oynanır. 45 dakikalık 2 devreden oluşur ve devre arası 10 dakika olarak belirlenmiştir. Mutlaka bir takımın galip gelmesi gereken mücadelelerde futbol gibi 15 dakikalık 2 uzatma devresi oynatılır. Bu uzatmalar sonucunda da yine beraberlik bozulmaz ise eşitliği bozmak adına penaltı atışları yapılır. Futbol gibi Bandy sporunda da ofsayt kuralı vardır. Bandy ofsayt kuralı ise; Top son oynadığı zaman rakip kaleye en az iki savunma oyuncusundan yakın olunmaması gerekmektedir.

Ceza sahasın dışında faul yapıldıysa ya da kural dışı hareket ceza sahası çizgisinin dışında bulunan iki noktadan bir tanesinden serbest vuruş kullanılır. Serbest vuruşun kullanıldığı zaman diğer oyuncular toptan 5 metre uzakta olmalıdırlar. Ayrıca serbest vuruş 5 saniye içinde kullanılmak zorundadır. Faul ceza sahası içinde 12 metrelik uzaklıktan penaltı kullanılır.

İLGİLİ İÇERİKLER

Nasıl mı Yapılır

10 yılı aşkın bir süredir profesyonel olarak internet sektöründe çeşitli alanlarda çalışmalara imza atan ve şimdilerde nasilmiyapilir.com sitesinde Nasıl sorusuna karşılık gelen soruların cevaplarını vermeye çalışan webmaster yazarı. Bilginin gücünü her geçen gün daha da iyi anlayan ve gün geçtikçe de unutulan bilginin taze tutulmasına olanak sağlayan içerikler ile 'nasıl yapılır, nasıl yazılır, nasıl alınır, nasıl verilir, nasıl izlenir' gibi soruların yanıtlarını güncel bir şekilde sunmaya çalışacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir