SAĞLIK

Unutkanlığın Sebepleri Nelerdir? İnsanlar Neden Unutur?

Unutkanlık her yaşta insanın başına gelebilecek bir durumdur. Unutkanlığın sebepleri nelerdir ? Gerçekten unutkan biri mi oldum ? gibi sorularınıza cevaplar bulmaya çalışacağız. Normalde çok iyi bir hafızanız olduğunu düşünen biri olabilirsiniz fakat bazen en ufak şeyleri bile unuttuğunuz zamanlar da olabilir. Bu neden oluyor? Çünkü ya kendimizi o an ki duruma odaklamıyoruz yani söylenen şeyi o an pür dikkat dinlemiyoruz ya da gerçekten Unutkanlık başınıza sardı demektir. O zaman gelin hep birlikte unutkanlığın sebepleri nelerdir öğrenelim.

Öncelikle kendinizi test edin. Söylenen şeyi pür dikkat dinleyin baktınız aradan zaman geçti unuttunuz. Pür dikkatle odaklanınca insan kolay kolay unutmayıp o işi yapabiliyor fakat odaklandığınız şeyi bile unutuyorsanız işte o zaman unutkanlık başladı demektir. Bunun için çözümler bulmanız gerekecek işte o çözümleri şimdi sizlere konumuzda anlatacağız.

Unutkanlık en kısa süre içerisinde fark edilmediğin de hayatınızda işler düzgün gitmeyecektir. Elinizden geldiği kadar unutkanlığınızın farkında olmaya çalışın. Unutkanlık demek hafızanızda bilgilerin kalıcılığının yitirilmesi demektir. Bu sizin her konu da hayatınızı zindana çevirebilir. En basitinden bir örnek verecek olursak; Bir yerde garson olarak çalışıyorsunuz ve bir müşteri geldi. Siz gidip sipariş aldınız fakat bir yere not almadan siparişi söylemek için içeri gittiğinizde muhtemelen siparişi unutacaksınız. İşte bu unutkanlığın belirtileri anlamına gelecektir. Şimdi şöyle de düşünebilirsiniz, elime kağıt kalem alır yazarım öyle giderim. Durum sadece bu konudan ibaret değil. Not alma imkanı olmayan durumlarda ne yapacaksınız. Başka bir örnek verelim; Şimdi devlet memuru olmak için bir çok kişi KPSS adı altında bir sınava giriyor. Sınav öncesinde büyük çalışmalar, büyük bilgi birikimleri yapılıyor. Hadi sınav öncesi çalışırken not alabilirsiniz, ya sınav zamanı ne yapacaksınız ? Unutkanlık büyük bir hastalıktır ve erken teşhis oldukça önemlidir.

Unutkanlığın Sebepleri ve Çözüm Yolları

Unutkanlığın belirtileri olarak, zamana ayak uyduramamak, planlı çalışma yapmamak, sorumluluklardan kaçmaya çalışmak gibi durumlar göze çarpıyor. Ayrıca dikkatsiz olmak, okula işe geç kalmak, yargılanmaktan korkmak, değersiz hissetmek, hayata dair hayallerinizin azalması, kolay pes etmek ve daha önce kolay kolay öğrenilen bilgileri hafızada tutamamak unutkanlığın belirtileri arasında yer almaktadır.

Unutkanlığını giderebilmek adına yapabileceğiniz bir çok yöntem bulunmaktadır. Özellikle Ceviz, fındık gibi kuruyemiş türlerini tüketmenizde oldukça fayda vardır. Bunun yanı sıra gün içinde bulmaca çözmekte hafızanızı diri tutmakta size yardımcı olacaktır. Sözel alanda kendinizi geliştirmek adına kitap okuyarak hem okumanızı hem de kelime darcığınızı geliştirin. Monoton bir hayatınız varsa bu sizde depresyona sebep açabileceği için sosyal ve eğitimsel kulüp benzeri aktivitelere katılın. Bununla birlikte arkadaşlarınızla sık sık buluşup görüşün. Bu sizde sosyalleşmeye yardımcı olacak ve sizin rahatlamanızı sağlayacaktır. Yeni diller öğrenmeye çalışın. Kendinizi bir iki gün de olsa tatile çıkartıp, ödüllendirin. Sağlığınızın kıymetini bilin ve kesinlikle sağlığınızı koruyun. Kendinizi iyi hissettirebilecek farklı aktiviteler üretin ve yapın. Gerekirse ajanda kullanın. Günlük veya anı yazın. Günlük tutarak gün içinde yaşadıklarınızı yazarak bilgilerinizi taze tutabilirsiniz.

Özellikle çocuklarınızı unutkanlık konusunda tedbir almasında yardımcı olun. Çocuğunuza kesinlikle ”sen ne kadar unutkan bir çocuk oldu, her şeyi unutup duruyorsun” gibi onu unutkanlığı sürükleyecek sözler kullanmayın. aksine hatırlatıcı olun hep. Örneğin çocuğunuz havanın soğuk olduğunu unutup yazlık ayakkabı giydiğinde ona havanın soğuk olduğunu unutup yazlık ayakkabı giydiğini bot giymediğini unuttuğunu direk söylemeyin. Ona hatırlatıcı sözler söyleyin. Çocuğum hava bugün baya soğuktu kar da yağacakmış hava durumu öyle gösteriyordu, hatta sabah ekmek almaya gittiğim de baya üşüdüm. Sen istersen ”botlarını giy de üşüme” diyerek ona onu unuttuğunu hissettirmeden yaptırın. Çocuğunuza puzzlelar alın. Sevdiğiniz bir oyuncağın puzzlenı alın. Fazla büyük puzzlelar olmamasında fayda vardı.

Hafızanızı canlı tutabilmek adını bir kaç çözüm yolu

  • Sık sık not alın ki dönüp göz atma şansınız olsun.
  • Eşyalarınız için bir düzen oluşturun ve belirli yerlerde olsun. Farklı bir yere konduğunda yerinde olmayınca hatırlayabilin.
  • Günümüz teknoloji çağı olduğu için, telefon, saat gibi teknolojik ürünlerden faydalanarak anımsatıcı saatler belirleyin.
  • Bazen yani yüksek sesle konuşmaya müsait olan yerlerde, yaptığınız işi yüksek sesle söyleyerek tekrar edin ki unutmanıza engel olun. Düşünün yani.
  • Görsel imgelerden faydalanın. Örneğin cep telefonlarınız da kişilerinizi eklerken kişilerinize resim yükleyerek ekleme yapın. Unutkanlığınızı giderebilmek adına doktorlara gidip muayene olun, doktor ne yapabilir demeyin size tavsiyeler vererek sizin unutkanlığınızı gidermek adına oldukça yardımcı olacaktır. Ayrıca bir işi yapacaksanız konsantre olun rahat davranın. En önemlisi de uykunuzu düzenli bir şekilde alın.

Bilirsiniz ki ‘Çalışan demir pas tutmaz’ sözü gerçekten de unutkanlığın sebeplerinin en önemli sözlerinden bir tanesidir. Akıl da o şekilde işlev görür. Siz nasıl aklınıza yani bilginize hafızanı değer verir onu beslerseniz, unutkan değil pas tutmayan bir hafızanız olur.

Nasıl mı Yapılır

10 yılı aşkın bir süredir profesyonel olarak internet sektöründe çeşitli alanlarda çalışmalara imza atan ve şimdilerde nasilmiyapilir.com sitesinde Nasıl sorusuna karşılık gelen soruların cevaplarını vermeye çalışan webmaster yazarı. Bilginin gücünü her geçen gün daha da iyi anlayan ve gün geçtikçe de unutulan bilginin taze tutulmasına olanak sağlayan içerikler ile 'nasıl yapılır, nasıl yazılır, nasıl alınır, nasıl verilir, nasıl izlenir' gibi soruların yanıtlarını güncel bir şekilde sunmaya çalışacağız.