TEKNOLOJİ

Meteor Nedir, Nasıl Oluşur? Gök Taşıyla Arasındaki Fark Ne?

Bugünkü konumuzda gökbilimi terimlerinden bir tanesi olan Meteor hakkında bilgiler sunmaya çalışacağız. Astronomi alanında merak edilen Meteor nedir? Meteor nasıl oluşur? Meteor ile göktaşı arasında fark var mıdır? Meteor ve göktaşının benzerlikleri var mıdır? gibi bu tür sorulara cevap vermeye çalışacağız.

İnsanların binlerce yıl boyunca kayan yıldızları izlemesi fakat bu gördüğü kayan yıldızların ne olduğunun, nasıl oluştuğunun ve nereden geldiğinin hakkında hiçbir şekilde bir bilgi söz konusu değildi. Bu kayan yıldızları sizlerde bilirsiniz ki günümüzde de merakla izlemekteyiz fakat o zamanlar merakla ve ilgi içinde izlenen bu yıldızların başka dünyadan geldiklerine bile inandıkları söylenmektedir.

Sizlerde biliyorsunuz ki artık devrimiz Teknoloji çağına giriyor ve oldukça iyi gelişmeler yaşanıyor. Bu sayede gözlem, inceleme ve araştırma olanakları da oldukça çok artıyor. Böylelikle bir türlü adlandırılamayan yıldız kayması gibi olayların aslında uzayda hareket etmekte olan küçük ve katı kitlelerin dünya atmosferi içine girmesiyle yaşanan olaylar olduğu ve hatta görünenlerin yıldız bile olmadığı anlaşılmıştır. Aslında biz insanların gördükleri yıldız kayması değil de Meteor diğer bilinen adıyla ise Gök Taşı düşmesi olduğu tespit edilmiştir.

Meteor Nedir?

Meteor, Latince’de ‘Meteoron‘ sözcüğünden gelen gökyüzünde gerçekleşen olağanüstü olaylar anlamına gelmektedir. Güneş Sistemi’nde yer alan maddelerin dünya atmosferine düşerken oldukça yüksek hızda havayla sürtünmesiyle akkor haline gelir ve yeryüzünden görünen özellikle geceleri kısa süreli bir ışık çizgisi şeklinde görülmesi haline verilen duruma verilen addır. Diğer bir ifadeyle ifade edecek olursak uzay diye tabir ettiğimiz yerden yeryüzüne düşen kaya ve taş parçalarının genel adı olarak ifade edilebilir.

Meteor, aslında bizler yani halk arasında gök taşı olarak da bilinmektedir. İşte halk arasında gök taşı olarak adlandırılan meteor, yeryüzün çok çok seyrek düşer. Ortalama olarak tahminlere ve bilimsel verilere göre Dünya’nın yüzeyine bir yılda birkaç bin meteor düşmektedir fakat bu gök taşlarının sadece 500 tane civarında buharlaşmaya uğramadan yeryüzüne kadar ulaşabilmektedir. Tabi bazı bilim insanlarının söylemine göre ise bu sayı biraz daha fazla olduğudur. Dünya yüzeyinin bilindiği üzere büyük bir bölümü sularla kaplı olduğu için dünya üzerine ulaşan Meteorlar içinde birçoğu göller ya da okyanusları düştüğünden dolayı yeryüzüne düşen meteor sayısı bilinenden daha fazla olabilmektedir.

Meteor – Gök Taşı Nasıl Oluşur?

Meteor nedir sorusunun cevabı öğrendik. Peki meteor nasıl oluşur? sorusunun da cevabını elbette merak ediyorsunuzdur. Kısa bu oluşumu da sizlere anlatalım. Meteor oluşumu hakkında bilim insanları bir çok araştırma yapmışlardır. Bu araştırmalar sonucunda bilim insanlarına göre Güneş çevresinde oldukça büyük bir elips üstünde saniyede 30 kilometrelik hızla dönen Yerküre, bu dönmeler sırasında yer yer uzayda dolaşmakta olan büyüklü küçüklü bazı kaya ve taş parçalarına rastlamaktadır. İşte rastlanan bu kaya ve taş parçaları yaklaşık olarak saniyede 30 kilometre hıza sahiplerdir. Devamında Yerkürenin Güneş çevresinde yapmakta olduğu hareketler sırasında Yerküreye oldukça yakında olan bu kaya ve taşlar, yer çekiminin etkisine uğrayıp büyük bir hız kazanırlar ve atmosferin içerisine girmiş olurlar. Fındık ya da masa tenisi topu gibi olanlar hava içinde yanarlar ve ışık çizgisi oluşturup toz olurlar. İşte biz insanların ”aaa bak yıldız kaydı dilek tut” dedikleri olay aslında bu durumdur.

Belirttiğimiz büyüklükten daha büyük olan parçalar ise ilk hızın doğurduğu sürtünme ısısı sonucunda yanarak parçalanır ve ardından yeryüzüne dökülürler. Döküldükten sonra birçoğu parçalanırken aralarında nikel ve demir yapısına sahip olan taşlar ise parçalanmaz ve hızlı ve sert bir şekilde adeta demir bir top gibi yere saplanmış olurlar. İşte bu sayede çok değerli taşlar olarak sınıflandırılan ve günümüzde de hala koleksiyon olarak toplanan meteor taşları da oluşmuş olurlar.

Gök Taşıyla Meteor Arasında Ne Tür Fark Vardır?

Yukarıda meteor nedir sorusunda da belirtiğimiz gibi halk arasında da dahil olmak üzere meteorlara gök taşı da dendiğini söylemiştik. Fakat bazı durumlara göre gök taşı ile meteor arasında fark olabileceğidir. Şöyle bir durum var ki her meteor gök taşı olmak zorunda değildir. Şimdi iki terimi de inceleyecek olursak, Meteor, gök taşlarının dünya atmosferi içinden geçmesiyle meydana gelen sesli ya da ışıklı olaylara denirken, Gök taşı ise uzayda tümü ile parçalanmadan önce yeryüzüne ulaşan büyüklü küçüklü tüm katı ögelere deniyor.

İLGİLİ İÇERİKLER

Nasıl mı Yapılır

10 yılı aşkın bir süredir profesyonel olarak internet sektöründe çeşitli alanlarda çalışmalara imza atan ve şimdilerde nasilmiyapilir.com sitesinde Nasıl sorusuna karşılık gelen soruların cevaplarını vermeye çalışan webmaster yazarı. Bilginin gücünü her geçen gün daha da iyi anlayan ve gün geçtikçe de unutulan bilginin taze tutulmasına olanak sağlayan içerikler ile 'nasıl yapılır, nasıl yazılır, nasıl alınır, nasıl verilir, nasıl izlenir' gibi soruların yanıtlarını güncel bir şekilde sunmaya çalışacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir