TEKNOLOJİ

Asteroid Nedir, Meteor İle Arasında Ne Fark Var?

Asteroid nedir? sorusu astronomi ile ilgilenen kişilerin merak ettiği sorulardan bir tanesi. Bilim, uzay ve astronomiyle ilgilenen çoğu kişinin bilgisi dahilinde olan Asteroid’in ne anlama geldiği bilinmiyor. Bu konumuzda sizlere Asteroid ile meteor arasında ne fark var? Asteroid tanımı ve anlamı nedir? gibi soruların cevaplarını sizlere sunacağız.

Asteroid Nedir?

Vikipedi’den alınan bilgiler doğrultusunda Asteroid, Küçük Gezegen olarak da adlandırılmaktadır. Yörüngeleri genel olarak Mars ile Jüpiter gezegenleri arasında kalan gök cisimlerine verilen addır. Bu iki gezegen arasındaki 1 kilometrelik bir çap yörüngesinde yaklaşık 40 bin asteroid tespit edilmiştir. Bu asteroidlerde saatte yaklaşık olarak 50 ile 100 bin kilometre arasında hızla hareket ederler. Uydusu olan asteroidler olduğu da bilinirken, Haziran 2014 tarihinden itibaren Küçük Gezegen Merkezi tarafından dış ve iç Güneş Sistemi’nde yaklaşık olarak 1 milyonun üzerinde cisim olduğu belirtilmiştir.

Asteroid, kelime anlamına baktığımızda ”Yıldıza Benzeyen” olarak nitelendirmekte. Tabi şu da bir gerçektir ki asteroidler yıldızdan çok gezegenlere benzemektedirler. Hacimleri ve kütleleri oldukça küçük olduğu için gezegen olarak adlandırılmadıkları için ”gezegenimsi” olarak adlandırılmışlardır.

İlk Asteroid Ne Zaman Keşfedilmiştir?

İlk asteroid 1801 tarihinde İtalyan astronom, matematikçi Giuseppe Piazzi tarafında keşfedilmiştir. Bilinen küçük gezegenimsilerin en büyük ise Ceres adlı bir asteroiddir. Bu asteroid Ceres’in çapı yaklaşık olarak 1020 kilometre olarak bilinir. Ceres’in ardından bilinen en büyük asteroid ise Palas adında bir astreoid olup çapı sadece 585 kilometre olarak kayıtlar arasında yerini almıştır.

Tamamen volkanik kayalarla kaplı olan ve pek çok rastlanmayan bir türde yüzeye sahip olan asteroid ise Vesta adında bir küçük gezegendir. Güneşten yaklaşık olarak uzaklığı ise 312 milyon 800 bin km olarak belirtiliyor. Vesta aslında Güneş’e daha yakın olduğu anlamına gelmektedir. Çıplak gözle görülebilen tek küçük gezegen olarak bilinir. Asteroidler arasında 4 büyükler olarak bilinen ‘Ceres, Juna, Pallas, Vesta‘ adlarına sahip asteroidlerdir.

Güneş Sistemi’nde astronomlar milyonlarca asteroid olduğunu söylüyorlar. Bu asteroidler içinde bazıları sadece iri bir çakıl taşı büyüklüğünde olup tüm asteroidlerin toplam büyüklüğü ise ayın %3’ünden daha fazla olmadığı belirtilmektedir.

Bilim insanlarına göre asteroidlerin varoluşları oldukça uzun senelere dayandığıdır. Bundan yaklaşık olarak 6 bin yıl önce ise Mısır piramitlerinde kaybolan bir gezegenin olduğu da bilgiler arasında yer almaktadır. Devamında ise 5 bin yıl öncesinde yazılan Sümer tabletlerinde ise asteroidlerin sadece bir gezegenin parçalanmasından dolayı oluştuğu yazılmış olduğu belirtilmektedir. İşte o zamanda parçalanan gezegenin adı ise Maldek olarak bilinmektedir.

İLGİLİ İÇERİKLER

Nasıl mı Yapılır

10 yılı aşkın bir süredir profesyonel olarak internet sektöründe çeşitli alanlarda çalışmalara imza atan ve şimdilerde nasilmiyapilir.com sitesinde Nasıl sorusuna karşılık gelen soruların cevaplarını vermeye çalışan webmaster yazarı. Bilginin gücünü her geçen gün daha da iyi anlayan ve gün geçtikçe de unutulan bilginin taze tutulmasına olanak sağlayan içerikler ile 'nasıl yapılır, nasıl yazılır, nasıl alınır, nasıl verilir, nasıl izlenir' gibi soruların yanıtlarını güncel bir şekilde sunmaya çalışacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir