TEKNOLOJİ

Spam Skoru Nedir, Ne İşe Yarar? Spam Score Düşürme!

İnternet alemi oldukça geniş kapsamlı bir dünya sunuyor bizlere. Özellikle bir web sitesi sahibiyseniz karşınıza gün geçtikçe bilmediğiniz bir sürü şey çıkıyor olabilir ve daha da çıkacaktır. Çünkü internet pazarı yerinde duran bir şey değil ve sürekli güncellenip değişiyor. Karşınıza çıkan terimlerden bir tanesi de spam skoru (spam score) diğer bir değişle spam puanı olacaktır. Bu doğrultu da spam skoru nedir, ne işe yarar? sorularını araştırmak isteyebilirsiniz. Peki spam score nasıl kullanılır, nasıl düşürülür, nasıl ölçülür? İşte sizlere için spam skoru düşürme hakkında merak edilen detayları anlatalım.

Spam Nedir?

Her zaman bir şeyi en başından inceleyip anlamak, bilgiyi daha da kuvvetlendireceği için ilk olarak “Spam” kelimesinin ne anlama geldiğini açıklayalım. İnternet pazarında spam, diğer adıyla yığın mesaj, genel olarak telefon, e-posta, faks benzeri elektronik ortamlarda çok sayıda alıcıya aynı anda gönderilen uygunsuz veya gereksiz iletiler bütünüdür. En çok kullanılan spam türleri ise birçoğunuzun da bildiği üzere reklamlar ve ilanlardır. Bu internet ortamında genel olarak spam algıladı şeklinde ifade ediliyor. Yani bir konuya art arda gelen yorumlar spam olarak algılanabilir. Zararlı olduğu düşünülebilir ve Google gibi arama motorları buna bir dur diyebilir. Kısacası şudur ki, almayı talep etmediğiniz, istemediğiniz bir mesajın tarafınıza zorla gönderilmesine spam deniyor.

Spam Skoru (Spam Score) Nedir, Ne İşe Yarar?

Spam puanı, Moz tarafından geliştirilen ve 27 metrik ile yapılan analizin sonucuna verilen addır. İlk olarak çıktığında 17 metrik ile yapılmaktaydı. Zamanla gelişerek 27 metrik ile yapılmaya başlandı. Tabi bu durumu Google için geçerli ve resmi bir olay olup olmadığı net değildir.

MOZ’un kendi sitesinde yazan İngilizce bilgi şu şekilde “A high Spam Score for your site, or a site you’re looking at, doesn’t mean this site is spammy. It’s a sign that you should do some more investigation into the quality and relevance of this site” diye yazıyor. Bunu kısaca ifade edecek olursak diyor ki, “Siteniz veya baktığınız bir site için yüksek bir Spam Puanı bu sitenin spam olduğu anlamına gelmez. Bu sitenin kalitesi ve alaka düzeyi ile ilgili daha fazla araştırma yapmanız gerektiğinin bir işaretidir.” yani spam skoru yüksek diye o siteden aldığınız backlink ya da linkler spam olmayabilir.

Spam Puanı Dağılımı

Bir siteden aldığınız link eğer %1 ile %30 oranındaysa bu düşük bir spam değerine sahiptir ve sitenize zarar vermeyecektir. Eğer ki bir siteden aldığını backlink %31 ile 60 arasındaysa bu size orta derecede bir sıkıntı yaratabilir yani ortalama derecede bir spam olarak algılanabilir. Eğer ki bu değerler %61 ile %100 arasındaysa spam olasılığı oldukça yüksek anlamına geliyor demektir. Tabi yine de MOZ’un kendi sitesinde belirttiği gibi spam puanı yüksek diye bu sitenin spam olduğu anlamına geldiğini düşünmeyin. Ayrıca site spam score check yapmak için https://analytics.moz.com/pro/link-explorer adresini ziyaret ederek spam skoru testinizi yapabilirsiniz.

Spam Puanı Nasıl Kullanılır?

Kendi Sitenizin Spam Puanı: Bu sitenizi kesinlikle spam olduğu anlamına gelmemektedir. İşte otorite bakımından düşük bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden bir yapıdır. Eğer ki herhangi bir ceza almadıysanız, siteniz için düşük ve orta yüzdeli bir puan için endişe etmenize gerek yoktur. Yani sitenize gelen bağlantıların kalitesini değerlendirmek için bu yüzdeyi kullanmanız daha doğru olacaktır. Yani bu yüzde size daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ya da yüksek bir seviyedeyse kaldırılması gerekebileceğinin sinyallerini verir.

Başka Bir Sitenin Spam Puanı: Yine aynı şekilde başka bir sitenin spam puanının yüksek olması elbette spam olduğunu anlamına gelmez. Yani sitenizle alakalı bir siteden link aldığınızdan emin olmanız bu konuda oldukça önemli. Yine de spam puanı yüksek olan bir siteden link almak çokta doğru olmayacaktır.

Spam Score Düşürme

Tek ve basit yolu sitenize gelen zararlı bağlantı ve linkleri reddetmektir. Peki bu zararlı linkleri nasıl tespit edeceği diyorsanız “Moz Link Explorer” backlink sorgulama aracı kullanarak tespitini yapabilirsiniz.

Site Spam Puanı Nasıl Ölçülür?

Hesaplama yaparken MOZ backlink sorgulama aracının kullandığı sinyaller aşağıdakiler gibidir.

  • NoFollow / DoFollow Oranı
  • Site İsmine Alınan Linkler
  • Aşırı Anchor Text Kullanımı: Sayfa içerisinde sürekli kelimelere bağlantı vermeye çalışmayın. Düz URL paylaşımları da yapın.
  • Sidebar ve Footer Link Çıkışları
  • Düşük MozRank değeri
  • Çok Sayfalı Az Hitli Web Siteleri
  • Link Çeşitliliğinin Az Olması
  • Zayıf ve Kalitesiz İçerik
  • Dışarıya Çok Fazla Bağlantı Vermek
  • Site İçi Linklerin Az Olması

Bu konumuzda sizlere spam puanı diğer bir söyleyişle spam skoru (spam score) nedir, ne işe yarar? soruları hakkında bilgiler sunduk. Umarım işinize yarayan bir konu olmuştur. Kafanıza takılan sorular varsa bizlere konu altından yorum olarak sorabilirsiniz.

İLGİLİ İÇERİKLER

Nasıl mı Yapılır

10 yılı aşkın bir süredir profesyonel olarak internet sektöründe çeşitli alanlarda çalışmalara imza atan ve şimdilerde nasilmiyapilir.com sitesinde Nasıl sorusuna karşılık gelen soruların cevaplarını vermeye çalışan webmaster yazarı. Bilginin gücünü her geçen gün daha da iyi anlayan ve gün geçtikçe de unutulan bilginin taze tutulmasına olanak sağlayan içerikler ile 'nasıl yapılır, nasıl yazılır, nasıl alınır, nasıl verilir, nasıl izlenir' gibi soruların yanıtlarını güncel bir şekilde sunmaya çalışacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir