TEKNOLOJİ

Search Console URL Denetimi Nedir, Ne İşe Yarar?

Google Webmaster Araçları arasında yer alan Google Search Console, sitenizin birçok sorununu bulup çözmenize yardımcı oluyor. Bunların içinde de en iyi olayı ise URL denetimi yapabiliyor olmanızdır. Eski ara yüzündeki adıyla “Google gibi getir” olan “URL denetimi” hakkında bazı detayları sizlere sunacağız.. İşte Google Search Console URL denetimi nedir, ne işe yarar? gibi merak edilen soruların yanıtları.

Google Search Console Nedir, Ne İşe Yarar?

Bildiğiniz üzere sitemizi Google’da üst sıralara çıkarmak için birçok kaynaktan yararlanarak düzenlemeler yapıyoruz. Özellikle de Google dizin arasında yerimizi alabilmek bu konuda oldukça önemli. Google her ne kadar örümcek ağ yapısını sitelere gönderip indexlese de bazen bunu sizin hızlandırmak için yöntemler kullanmanız gerekebilir. Çünkü Google sonuç olarak robot sistemle çalışıyor ve konuları sırayla dizine eklediği için gecikmeler oluyor. İşte burada Google Search Console URL denetimi aracı yolundan faydalanacağız. Nasıl mı? Bu konuya kendi başımızdan geçen bir örnek ile devam edelim.

Siteyi ilk kurduğumuz zamanlarda, Google Search Console’un eski ara yüzü vardı ve genelde hata olup olmadığını test ederdik. Günlerden bir gün, Search Console içindeki bütün araçları incelerken karşıma “Google gibi getir” seçeneği çıktı fakat ne olduğunu bilmediğimiz için pekte önemsememiştik. Ardından bir zaman sonra bir yazılımcı arkadaşımız ile bir yerlerde oturup sohbet ederken bana “Sitendeki konuların dizine hızlı eklenmesi için Google gibi getir aracını kullan” dedi. Arkadaşın bunu demesi üzere Google gibi getir’in ne anlama geldiğini öğrenmiş olduk.

O günden sonra ne zaman konu paylaşırsak paylaşalım, paylaştıktan 4 ya da 5 saat sonrasında konu linkimizi alıp Google gibi getir’i kullanarak test eder, dizine eklenmemiş ise “Dizine Eklemesini İste” seçeneğini kullanarak, dizin eklenme süresini hızlandırmış olurduk. Bu olay şuan ki Google Search Console’un yeni ara yüzünde URL denetleme aracı olarak kullanılmaya başlandı.

Search Console URL Denetim Aracı Nasıl Kullanılır?

Peki eski ara yüz ile yeni arayüz arasındaki sistemde bir farklılık var mı? Elbette yok. Aynı şekilde Google gibi getir’i nasıl kullanıyorsanız, URL denetimi aracını da o şekilde kullanacaksınız. Yine de nasıl kullanacağını anlatalım.

  • Aynı şekilde Google Search Console girişinizi yaptıktan hemen sonra panelin sol kısmında yer alan “URL Denetimi” aracına tıklayıp, panelin en üst orta kısmında çıkan alana konu linkinizi yapıştırın.
  • Ardından Search Console kontrol edecek ve konunuzun dizin durumu hakkında bilgi verecek.
  • Eğer ki konunuzun Google dizine eklenmesi yapıldıysa “URL Google’da mevcut” şeklinde bilgi verecek.
  • Eğer ki Google dizine henüz eklenmemiş ise “URL Google’da yok” şeklinde bilgi verecek.
  • İşte Google’da yok diyorsa dizine eklenme sürecini hızlandırmak için Google’da yok yazan yerde bulunan “DİZİNE EKLENMESİ İSTE” butonuna basarak Google amcaya yardım etmiş olun ve beraberinde konunuzun daha hızlı dizine eklenmesini sağlayın..

Evet değerli takipçi ve ziyaretçiler, sizlere bu makalemizde Google Webmaster araçları arasında yer alan Google Search Console’un eski ara yüzündeki ismiyle Google gibi getir olan ve yeni ara yüzündeki adı URL denetimi aracı nedir, ne işe yarar hakkında bilinmesi gerekenleri başımızdan geçen kısa bir olay ile beraber anlatmaya çalıştık. Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Aklınıza takın bir şey olursa konumuz altından yorum olarak sorabilirsiniz.

İLGİLİ İÇERİKLER

Nasıl mı Yapılır

10 yılı aşkın bir süredir profesyonel olarak internet sektöründe çeşitli alanlarda çalışmalara imza atan ve şimdilerde nasilmiyapilir.com sitesinde Nasıl sorusuna karşılık gelen soruların cevaplarını vermeye çalışan webmaster yazarı. Bilginin gücünü her geçen gün daha da iyi anlayan ve gün geçtikçe de unutulan bilginin taze tutulmasına olanak sağlayan içerikler ile 'nasıl yapılır, nasıl yazılır, nasıl alınır, nasıl verilir, nasıl izlenir' gibi soruların yanıtlarını güncel bir şekilde sunmaya çalışacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir