TEKNOLOJİ

10 Adımda FTP ile WordPress Kurulumu ve Kullanımı

FTP ile WordPress kurulumu yapabilmek için elbette ilk öncelik FTP programınızın olmasıdır. Genel olarak FTP programını indirebileceğiniz en iyi ve en çok bilinen FileZilla’dır. Kurulumu gerçekleştirdikten sonra gelin hep birlikte WordPress kurulumu ve kullanımı hakkında detayları incelemeye başlayalım..

İlk olarak yapmanız gereken resmi wordpress.org sitesinden WordPress’in en son sürümünü indirin. Daha önceden en son sürüm yüklüyse bir daha silip yüklemeye gerek yoktur. Direk “https://tr.wordpress.org/download/” bu adresi adres çubuğuna yazarak WordPress’in son sürümünü indirebilirsiniz.

Sıra geldi şimdi de sunucuda veritabanı oluşturma işlemini gerçekleştirmeye. Veri tabanı oluşturmamızın amacı, sitenizde paylaştığınız makaleler, yorumlar, şifreler, ayarlar gibi daha bir sürü bilgi veri tabanı içerisinde saklanacaktır. Hadi gelin veritabanı oluşturalım.

FTP ile Wordprees Kurulumu İçin Veritabanı Oluşturma

  • Burada ilk yapmanız gereken sunucu içerisinde cPanel’e giriş yapmak olacak.
  • Ardından “veritabanları” ya da diğer adıyla Databases başlığı altında bulunan “MySQL Veritabanları” ya da diğer adıyla MySQL ® Databases yazan seçeneğe tıklayın.
  • Tıkladığınızda karşımıza bir sayfa açılacak ve o sayfada kendimize veritabanı oluşturacağız.
  • Nasıl mı? Açılan sayfada “Yeni Veritabanı Oluştur” başlığının altına veritabanı adını yazın. İsmin ne olduğunun elbette bir önemi yoktur fakat güvenli olması adına tahmin edilemeyecek bir şey yazın. Misal “kphdtycdhdjk” gibi bir şey yazabilirsiniz. Yine de aklınızda kalabilecek bir isim yazın ya da yazdığınız ismi bir yere mutlaka not edin. Bunu yazarken Türkçe karakter kullanmayın. Bu isim kurulum yaparken bize lazım olacağı için unutulmaması gerek.
  • İsmi belirledikten sonra yapmanız gereken “Veritabanı Oluştur” seçeneğine tıklamak olacak.
  • Seçeneğe tıkladıktan sonra yazdığınız isim veritabanına eklendi diye bir yeşil bur kutu içinde bilgi gelecek. Artık işlem tamam “Geri Dön” seçeneğine tıklayın. Veritabanı oluşturma işlemi tamam fakat birkaç işlem daha olacak.
  • İlk olarak bir kullanıcı oluşturmanız ve veritabanına bir kullanıcı atamanız gerekecek.

MySQL kullanıcıları başlığının altında kendimize bir kullanıcı oluşturabiliriz. Kullanıcı oluştururken de kesinlik öyle basit şeyler yazarak kullanıcı oluşturmayın. Tahmin edilemeyecek isimler kullanın ve bir yere mutlaka not edin. En fazla 7 karakterde isim yazabilirsiniz. Yine her zaman ki gibi Türkçe karakter kullanmıyoruz. Şifre kısmına oldukça zor bir şey yazın. Sadece bir defa kullanacağız ve bir sorun yaşamadığınız sürece bir daha kullanmayacaksınız. Yine de siz mutlaka yazdığınız şifreyi bir yere not almayı unutmayın. En son olarak “Kullanıcı Oluştur” seçeneğine tıklayıp işlemi tamamlayın. Karşınıza yeşil kutuda MySQL kullanıcısı başarı ile oluşturuldu şeklinde bir bildirim çıkacak. Oradan “Geri Dön” butonuna tıklayıp kuruluma devam edelim.

Veritabanı ile MsQL Kullanıcısını Bir Araya Getirmek

  • Evet başlıktan da anlayacağınız üzere her iki oluşturduğumuz kısmı bir arada toplayacağız. Sayfanın azıcık aşağı kısmında “Veritabanına Kullanıcı Ekle” yazan başlığın altında yer alan kısımda oluşturmuş olduğunuz Veritabanı ve MySQL kullanıcısını seçerek “Ekle” seçeneğine tıklayın.
  • Tıkladığınız zaman karşınıza “Kullanıcı Ayrıcalıklarını Yönet” adlında bir sayfa çıkacak.
  • O sayfada “Tüm Ayrıcalıklar” kutucuğunu işaretleyip diğer bütün kutucuların işaretlenmiş olmasını sağlayın.
  • Ardında “Değişiklikleri Uygula” seçeneğine tıklayın ve işlemi tamamlayın.

Artık veritabanı oluşturma işlememiz bitti. Sırada #Wordpress dosyalarımızı sunucumuza aktarma zamanı.

WordPress Kurulumu Dosyalarını Sunucuya Aktarma

Bildiğiniz üzere indirdiğiniz dosyalar genelde .zip şeklinde sıkıştırılmış olarak indirilir. İşte bu nedenle direk o şekilde sunucuya atarsak elbette kurulum gerçekleşmez. Burada yapmamız gereken dosya sıkıştırma programıyla açarak içinde bulunan bütün dosyaları dışarı çıkarmak şart. Nasıl mı yapacağız? Elbette WinRar programı ile basit bir şekilde yapacağız.

Yapmamız gereken .zip dosyasını açıp “WordPress” klasörünü mouseunuz ile tutun ve masaüstüne bırakın. Klasör kısa bir süre içinde masaüstünüze çıkarılacaktır.

WordPress Kurulumu Dosyalarını Bilgisayara Aktarma

Devamında FileZilla programını açmanız gerekiyor. Açıp sitenizin serverına bağlanın. Burada önemli olay genelde FTP sunucu bilgilerinin bilinmemesi, unutulması oluyor. Bunun için hosting firması ile iletişime geçerek bilgisini alabilirsiniz. Ayrıca en iyi hosting firmaları için https://www.nasilmiyapilir.com/en-iyi-hosting-firmalari-6-guvenilir-hosting-sitesi/ bu adresteki yazımı inceleyebilirsiniz.

Her neyse FileZilla’yı açıp servera bağlandıktan sonra masaüstüne çıkardığımız WordPress klasörünün içine girin ve içinde bulunan bütün dosyaları seçin. Bunun için Ctrl+A kullanarak rahatça hepsini seçebilirsiniz.

Ardından mouse ile tutup çekin ve ana dizine bırakın. Burada ana dizininiz “www” ya da “public_html” olabilir veyahut Plesk Panel şeklinde kullanıyorsanız burada ana dizin “httpdocs” klasörü olacaktır.

WordPress Dosyaları Sunucuya Aktarma

WordPress klasörü içinde bulunan bütün dosyaları net bir şekilde aktarılıp aktarılmadığını şöyle tekrar bir gözden geçirin. Uyarı ekranı çıkarsa karşınıza “Tamam” diyin ve başka bir şey seçmeyin.

Burada sizlere önemli bir detayı söylemeliyim ki hani .zip dosyası içinden çıkardığımız “WordPress” dosyanı direk sunucuya attığınız taktirde sitenizin adı www.siteadi.com/wordpress olarak görülür. Yani olay şudur ki kendi aldığınız alan adı şeklinde kurmak istiyorsanız “WordPress” dosyasını açıp içindekileri sunucunuza yüklemeniz gerekmektedir.

Gördüğünüz gibi oldukça karmaşık bir yapı var işin içinde ve gerçekten bazen insan bu kadar şeyle nasıl uğraşılır arkadaş dediği zamanlar oluyor. Neyse “WordPress kurulumu” dosyalarını sunucuya aktardık, şimdi sıra kurulum zamanı..

WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır?

Evet şimdi yapmamız gereken hangi site adresiniz ile WordPress kurduysanız o adresi adres çubuğuna yazın ve enter tuşuna basın. Karşınıza bir alan çıkacak. Eğer bir şey çıkmadıysa bir de “www.siteismi.com/wp-admin/setup-config.php” bu linki yazıp tekrar enter tuşuna basın. Diyelim bunu yaptınız ve bunda da bir şey çıkmadıysa önce kurulum aşamasında bir şeyleri yanlış yaptığınız anlamına gelir. Hemen onları tekrar bir gözden geçirip düzeltmelisiniz.

Her neyse ben o sayfanın geldiğini varsayarak anlatmaya devam ediyorum. Karşınıza gelen alanda “Başlayalım” butonun basın. Daha sonra karşınıza veritabanı ismi, sunucusu falan filan çıkacak. Yani en üstte kurulumunu yaparken yazdığımız şeyleri not edin demiştik ya işte onları burada gireceksiniz. Onlar neler mi? Gelin kısaca inceleyelim.

  • Veritabanı İsmi
  • Kullanıcı Adı
  • Parola
  • Veritabanı sunucusu: Bunu açıklama gereği duydum. Genel olarak bu “localhost” olarak bilinir fakat az bir ihtimal de olsa hata verebilir. Bu nedenle yapmanız gereken hosting firmanız ile iletişime geçip Veritabanı sunucu ismi ne olduğunu sorun ve WordPress kurduğunuzu da belirttin ki ona göre cevap alın.
  • Tabloyu ön eki: Bu zaten yazar fakat ben değiştirmenizi öneririm ve değiştirdikten sonra da ne olur ne olmaz diye bir kenara not etmeyi unutmayın.
  • Bilgilerinizi tamamladıktan sonra en son “Gönder” butonuna basarak işlemi tamamlayın.

Artık işlem tamam. Şimdi Gönder butonuna tıkladığınız karşınıza (Tabi yaptığınız işlemlerde hata yoksa) “İşte bu! Yüklemenin bu aşamasını başarıyla tamamladın. WordPress bundan sonra veritabanı ile iletişim kurabilir. Eğer hazırsanız başlayalım…” şeklinde bir yazının bulunduğu sayfa çıkacak. İşte bu sayfada “Kurulum Yap” butonuna tıklayarak işlemimizin sonuna doğru geliyoruz.

Son olarak karşınıza Hoşgeldiniz yazan bir ekran çıkacak. İşte bu alanda artık Site isminizi ve site yöneticisini burada belirleyeceksiniz. Girdiğiniz bilgileri bir yere not edin çünkü oldukça önemli bilgiler bunlar.. Gerektiğinde admin panelinden değiştirme imkanınız mevcut.

Genel olarak bu tür kurulumlar yapılırken yapılan en büyük hata kullanıcı adının “Admin” yapılması oluyor. Bu şekilde yapılan kullanıcı adları gerçekten büyük güvenlik sorunu yaratıyor. Bu nedenle kullanıcı adınızı farklı bir ad yapın. Parola ve şifreyi oluştururken kesinlikle Türkçe karakterler kullanmayınız. Ardından “Arama motorlarının bu siteyi indekslemelerine engel olmaya çalış.” bu seçenek var. Bunu hiç işaretlemeyin. İşaretleseniz bile ayarlarınızı yapar yapma mutlaka kaldırın. Evet son olarak yapmanız gereken “WordPress’i Kur” butonuna basarak işlemi bitirmek olacak.

FTP ile WordPress kurulumu nasıl yapılır sorusunun cevabını sizlere adım adım anlatmaya çalıştık. Aslında çok zor bir işlem değil fakat fazla aşaması olduğu için insanın kafası karışabiliyor ve zahmetli bir iş gibi görünüyor. Bilen biri için oldukça kolay fakat bilmeyen biri için işkence olan WordPress kurulumu aslında bazı hosting firmaları tarafından yapılabiliyor. Bunun için WordPress Hosting satın almanız gerekir. Yani tek tıkla WordPress sitesi kurma işlemi yapabiliyorsunuz…

İLGİLİ İÇERİKLER

Nasıl mı Yapılır

10 yılı aşkın bir süredir profesyonel olarak internet sektöründe çeşitli alanlarda çalışmalara imza atan ve şimdilerde nasilmiyapilir.com sitesinde Nasıl sorusuna karşılık gelen soruların cevaplarını vermeye çalışan webmaster yazarı. Bilginin gücünü her geçen gün daha da iyi anlayan ve gün geçtikçe de unutulan bilginin taze tutulmasına olanak sağlayan içerikler ile 'nasıl yapılır, nasıl yazılır, nasıl alınır, nasıl verilir, nasıl izlenir' gibi soruların yanıtlarını güncel bir şekilde sunmaya çalışacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir