SPOR

Futbol Terimleri Nelerdir? En Çok Karıştırılan Futbol Terimleri

Futbol terimleri içinde bazı terimler vardır ki gerçekten insanın kafasını karıştırabiliyor. Bunlardan bir tanesi de ofsayt desek yanılmamış oluruz. Futbol terimleri hakkında bilgi sunacağımız bu konu sizler için adeta futbol terimleri sözlüğü olacak. Futbolu seviyor ve izliyoruz fakat içerisinde olan çoğu durumun ne anlama geldiğini ve ne işe yaradığını belki de bilmiyoruz. O zaman gelin hep birlikte kafa karıştıran futbol terimleri hakkında detayları inceleyelim.

Futbol terimleri, her futbolu oynayan ve izleyen kişinin bilmesi gereken bir şeydir. Bazen futbol bizlere sevinç yaşattığı gibi, üzüntü de yaşatıyor. Tuttuğumuz takım ya da ülkemizin milli takımları yenildiği doğal olarak üzülüyoruz. Kazandığında ise mutlu oluyor ve heyecan ve coşkuyla kutluyoruz. Sonuç olarak futbolu da güzel yapan şeylerin başında bu durum geliyor. Yenmenin de yenilmenin de olması. Rekabet duygusunu tatlı sert gösteren bir şölen bizler için futbol. Kazanmak için çabalamayı hissettiren bir spordur. Futbol bu duygularla güzeldir ve belki de taraftar olarak yapmamız gereken desteğin fazlasını bile yapıyoruzdur. Bunlar güzel şeyler. Fakat futbol denince sadece gol den ve kazanmaktan ibaret olmadığını da bilmek gerekiyor. Futbolun içinde Fair Play olmazsa olmaz bir şeydir. Yoksa işin açıkçası zevkli bir tarafı kalmaz.

Futbol Terimleri

Futbolda faul mutlak yapılan bir şey ama faulü yaptığın kişinin elinden tutup kaldırmıyorsan sen futbolcu olmak için daha çok yol alman gerekiyor demektir. Aslında futbolcu değil de insan olmak için desek daha doğru olacaktır. Peki bunların yanında futbol terimleri nelerdir dediğimizde kimler ne cevap verebilir? Tabi çoğumuz net olarak bilgi sahibi değiliz bu konuda. İşte o zaman bu konu sizler için adeta futbol terimleri sözlüğü olacak nitelikte bir konu olacağından emin olabilirsiniz. Bunun yanı sıra sizlere şunu da önerebilirim ; futbol terimleri bulmaca ekleri bulup onları çözmeniz sizin bilginizi geliştirmeniz de oldukça iyi bir oynayacaktır. Ayrıca futbol terimleri İngilizce kelimelerden de oluşabileceği için, İngilizce bilginiz olmasa da en azından bir İngilizce sözlüğünüz olmalı. Gelin şimdi sizlere futbol terimleri hakkında bilinmesi gereken ve arada da oldukça kafa karıştıran terimleri sizlere açıklayalım.

Fair Play= Türkçe adıyla Adil Oyun demektir. Rakibe saygı ve ona fiziken ve piskolojik açıdan zarar vermeme davranışıdır. Rakip her koşulda onuruna saygı duyulmasıdır. Her ne kadar maç zorlu geçiyor olsa da rakibi düşman olarak değil, oyunun bir parçası olarak görmektir.

Ofsayt= Belki de çoğu kişinin bilmediği ama hep maçlarda ofsayt bu dediği bir kavram. Ofsayt demek basitçe Top bir kale tarafında hareket durumundayken, o kaleye atak yapan takımın oyuncularından birinin, kaleciyle arasında karşı takımdan bir oyuncu bulunması durumudur. Bu durumu görsel olarak aşağıdaki resimden inceleyebilirsiniz.

Gol= Basit anlatımıyla Topun kurulmuş olan kalelerin içinde bulunan çizgileri geçmesine denir.

Faul= Rakip takımın oyuncusuna fiziken kural dışı hareket yaptığı müdahalelere denir.

Serbest Vuruş= Rakip oyuncunun yaptığı faul sonucu kullanılan vuruştur.

Aut= Oyuncunun rakip kaleye doğru attığı topun kale üzerinden veya kale çizgisinin dışına çıkması olayına denir.

Korner (Köşe Vuruşu)= Oyuncunun rakip kaleye doğru gönderdiği topun, rakip oyuncuya çarpmasıyla kale üzerinden ya da kale çizgilerinin belirlendiği alandan dışarı çıkma olayıdır.

Taç= Topun sağ ve sol tarafta bulunan çizgilerin dışına çıkması durumuna denir.

Penaltı= Rakip oyuncunun ceza sahası içerisinde yaptığı faule denir ve kaleye 11 metre uzaktaki noktadan kullanılan tek vuruş hakkı olan bir durumdur.

Şut= Top ayağında olan oyuncunun rakip kaleye topu direkt olarak vurmasıdır.

Frikik= Rakip oyuncunun yaptığı faulden sonra ceza sahasına yakın yerden kullanılan vuruş durumudur.

Futbol Sahası= Oyuncuların maç oynamak için çıktıkları Suni ve gerçek çimden oluşan çizgilerle çevrilmiş dikdörtgen bir alandır. Futbol sahası ölçüleri en olarak 45 ile 90 metre arasındayken, boylamasına ise 90 ile 120 metre arasındadır.

Kaleci= Rakip oyuncunun çektiği şutların kale çizgileri içerisine girmemesi için kaleyi koruyan kişidir.

File= Kaleyi oluşturan direklerin arkasında yer alan, belirli sıklıklarla örülmüş, kale içine giren topun arkaya gitmemesi için takılan bir aparat diyebiliriz.

Taraftar= Maç içinde tuttukları takım için sahaya destek verme amacıyla gelen kişilere denir.

Kale Ölçüleri= İki yan direk arası mesafe 7.32 metre, üst direk ile yer arasındaki mesafe ise 2.44 metredir.

6 Pas = Ceza sahası içinde bulanan ve kaleye 5.5 metre uzaklıktaki çizginin içinde kalan alana denir.

Stoper = Futbol terimleri stoper, savunmanın ortasında görev alan, hava hakimiyeti yüksek olan ve müdahalede kesici özelliği bulunan oyuncuya denir.

Forvet = Santrafor olarakta duyabilirsiniz. 3. Bölgede rakip kaleye en yakın olan ve gol girişimlerinde önemli rol oynayan oyunculara denir.

Sol Bek = Bir takımın savunma bölgesinin solunda yer alan, defansif yönden kuvvetli oyunculardır.

Sağ Bek = Bir takımın savunma bölgesinin sağında yer alan, defansif yönden kuvvetli oyunculardır.

Orta Saha = Defans ile forvet arasındaki köprüyü sağlayan, bir nevi oyun kurucu özelliği bulunan oyunculardır.

Sol Açık = Sol bekin önünde yer alan topun sol kanattan yönlendirilmesini sağlayan oyuncunun bulunduğu alandır.

Sağ Açık = Sağ bekin önünde yer alan topun sağ kanattan yönlendirilmesini sağlayan oyuncunun bulunduğu alandır.

Asist = Gol pasına asist denir.

Tekmelik = Futbolcuların bacak kemiklerini darbelerden korumak amaçlı, tozlukların altına taktıkları, sert, özel korumalığa denir.

Gümüş gol = Elemeli karşılaşmalarda normal süresi beraberlikle biten maçların uzatma devrelerinde atılan gole denir. Diğer adıyla Altın Gol de denmektedir.

Futbol terimleri hakkında sizlere kafa karıştıran ve bilinmesi gereken terimleri bahsettik. Futbol terimleri ofsayt özellikle en kafa karıştıran bir terim olarak dikkat çekiyor.

İLGİLİ İÇERİKLER

Nasıl mı Yapılır

10 yılı aşkın bir süredir profesyonel olarak internet sektöründe çeşitli alanlarda çalışmalara imza atan ve şimdilerde nasilmiyapilir.com sitesinde Nasıl sorusuna karşılık gelen soruların cevaplarını vermeye çalışan webmaster yazarı. Bilginin gücünü her geçen gün daha da iyi anlayan ve gün geçtikçe de unutulan bilginin taze tutulmasına olanak sağlayan içerikler ile 'nasıl yapılır, nasıl yazılır, nasıl alınır, nasıl verilir, nasıl izlenir' gibi soruların yanıtlarını güncel bir şekilde sunmaya çalışacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir