TEKNOLOJİ

Hemen Çıkma Oranı Düşürme! Bounce Rate İçin 11 Önemli İpucu!

Hemen çıkma oranını düşürmek istememizin en önemli sebeplerinden bir tanesi site içerisinde daha çok vakit geçirmeyi sağlayıp daha fazla sayfa görüntülenmesi elde ederek Alexa sıralamasında daha iyi noktalara gelmemize olanak sağlıyor olmasıdır. Peki hemen çıkma oranı nasıl düşürülür? İşte adım adım sizlere hemen çıkma oranı düşürme yollarından bahsedeceğim.

Hemen Çıkma Oranı – Bounce Rate Nedir?

İlk olarak sizlere bu soru hakkında cevap vererek ilerlemek istiyorum. Genel olarak bounce rate olarak kullanılan çıkma oranı da denen Hemen çıkma oranı, sitenizde ne kadar vakit geçirildiğini gösteren ve web trafik analizinde kullanılan internet pazarlama terimidir. Nasıl mı? Yani günde 1000 tekil hitiniz olduğunu varsayalım. Bir günde bir kullanıcı sitenizde 5 dakika diğer kullanıcılar ise 1 dakika geçirdiyse ve bir kullanıcı sitenizde kaç sayfa dolaştıysa onları toplanıp bölünüp hesaplanma şekli. Yani sitenize giren kullanıcıların sitenizde dolaştığı sürenin ortalamasıyla hemen çıkma oranı hesaplanıyor.

Hemen Çıkma Oranı Ne İşe Yarar?

En basit örneğini verecek olursak; sitenizin alexa sıralamasında yükselmesi adına muhteşem etkisi oluyor. Düşünsenize sitenizde saatlerce konularınızı okuyan insanlar olduğunu.. Muhteşem bir şey olur dimi? İşte Alexa’da buna önem veriyor. Hemen çıkma oranı yüksek olan bir sitenin popülaritesi de elbette düşüktür. Google gibi arama motorları bile hemen çıkma oranı yüksek olan siteleri sevmez. Çünkü bu tür siteler genelde makale içerisinde yönlendiren içerikler bulundurmaz. Yani bir makalesini diğer site içerisinde yer alan konularına yönlendirmezler. Bu da sitedeki dolaşımı zorlaştıracağı için kullanıcı siteye terk eder ve bu nedenle de hemen çıkma oranı oldukça yüksek olur. Madem hemen çıkma oranı bu kadar önemli, o zaman gelin hemen çıkma oranı nasıl düşürülür ondan bahsedelim..

Bounce Rate – Hemen Çıkma Oranı Nasıl Hesaplanır?

(Siteyi terk edenler / Toplam site ziyaretçisi) x 100 = Bounce Rate şeklinde bounce rate hesaplaması yapabilirsiniz. Zaten bunu sizin yapmanıza pek de gerek yok. Google Analytics kullanırsanız orada detaylı raporları çok daha rahat görebilirsiniz. Yine de bilgi olması açısında hemen çıkma oranı nasıl hesaplanır formülünü verdik..

Hemen Çıkma Oranını Düşürmek İçin 11 Önemli İpucu!

Makalelere Yönlendirici İçerik Link Ekleyin!

Şöyle düşünün; Bir marketiniz var ve bu markette elbette en çok satışı yapmak istersiniz ve bunun için kampanyalar düzenler ve alakalı ürünleri yanyana koyarsınız. Örnek verecek olursak Makarna ile Ketçap marketlerde genelde yakın yerlerde bulunur. Buradaki amaç makarna alan kişiye ketçabı da satmaktır. Çünkü ketçaplı makarna oldukça sevilen bir şeydir. Bu şekilde alışverişten daha fazla kazanç elde etme imkanınız olacaktır. Bu durumdan yola çıkarak sizlerde konularınızda siteniz için bu taktiği uygulamalısınız. Yani konularınızı diğer site içi konularınıza mutlaka yönlendirmelisiniz. Tabi yönlendirdiğiniz konularda makale içinde doğal görünmeli ve konu ya da kelimelerle alakalı olmadır.

Konularınızı Yazarken Ziyaretçilerle Diyalog Kurun!

Makalenizi sanki bir robota yazıyormuş gibi yazmayın. Ziyaretçilere doğal bir şekilde hitap edin ve onlarla adeta diyalog kurarcasına yazın. Şahsen ben samimi konuşan bir kişinin yazılarını daha çok okumaktan zevk alırım. Bence genel olarak sizler de bu tür yazılara daha olumlu bakarsınız. Tabi samimi olacağım diye de fazla abartmayın.. Doğal olun diyalog kurun.

Ziyaretçilere Soru Sorarak Yorum Yapmaya Yönlendirin!

Şimdi belki şunu diyecek olabilirsiniz; Arkadaş adamlar bilgi almak için giriyor neden soru sorayım? Elbette bilgi almak için giriyor ve bu bilgiyi tabi ki de en doğru şekilde kullanıcıya ulaştırmak en önemli noktadır. Fakat bu bilgi verirken de onlara sorular sormak ziyaretçiyle etkileşim kurmak için en güzel yoldur. Şöyle düşünün, ücretsiz blog kazandırır mı adlı makale yazıyorsunuz ve bunu açıklamak için bazı bilgiler paylaşacaksınız. Bu bilgileri paylaşırken de “Şöyle yaparsanız, böyle yaparsanız elbette kazanırsınız” şeklinde ifadeler kullanacaksınız. İşte bu ifadeler kullanırken ziyaretçiye “Sizce de bu yöntem etkili olmaz mı” ya da “Ücretsiz blogdan kazanmak bu kadar kolayken neden duruyorsunuz? Hadi sizde bir blog kurun” ya da ” Bu yazımızdan sonra blog açmayı düşünüyor musunuz” gibi sorular sorarak hem ziyaretçilerin fikirlerini almış olacaksınız hem de yorum yapması için imkan sağlamış olacaksınız. Bu da hemen çıkma oranını düşürme adına oldukça etkili bir yöntem olacaktır.

Yapılan Yorumlara Cevap Verin!

Her ne olursa olsun, kötü bir yorum yapılsa dahi ona cevap verin. Bu cevaplarını kötü olan kötü, iyi olana iyi şekilde değil de her zaman ılımlı ve yapıcı cevaplar verin. Bu şekilde ziyaretçiler sizin samimiyetinizi görecek ve sitenizde daha fazla vakit geçirecek bu doğrultuda da hemen çıkma oranını düşürmek için büyük bir ilerleme kaydetmiş olacaksınız. Yani her zaman yıkıcı olmaktan çok yapıcı olmaya özen gösterin.

Hemen Çıkma Oranı İçin Ziyaretçiyle Empati Kurun!

Bence web aleminin belki de en önemli noktası budur. Empati! Bir web sitesi kullanıcı bazlı düşünemiyorsa asla ve asla internet ortamında barınamaz. En basit örnek, site içerisinde çıkan reklamlar.. Bir web sitesi sahibi olarak bende dahil, aşırıya kaçan reklamlardan, zırt pırt ekrana çıkan pop-up reklamlarından oldukça sıkılıyorum. Şimdi buradan reklama karşı olduğum çıkmasın. Belirtmek istediğim burada kendinizi ziyaretçi yerine koyup acaba burada bu reklam çıksa ben rahatsız olur muydum acaba diye sormanız önemli. Reklam olayı sadece bir örnekti. Bunu daha bir sürü alanda yapmalısınız. Mutlaka Ziyaretçi ile Empati Kurun!

Site Hızınızı Arttırın!

Eskiden de site hızı oldukça önemli bir kriterdi ve şimdi daha önemli bir kriter oldu. Özellikle mobil cihaz kullanımının artması üzerine mobil hızı yavaş olan siteler Google gibi arama motorlarında gerilerde kalıyor. Onu da geçtim ziyaretçiler zaten beklemeyi sevmez. Bu nedenle yavaş açılan siteleri beklemeyip, siteyi hemen terk edecektir. Siteniz içerisindeki sayfalar ne kadar hızlı açılırsa bounce rate düşürmek için bir adım daha atmış olacaksınız.

Sitenizi Reklamlara Boğmayın!

Yukarıda da bahsettiğim üzere dengesiz reklam yapılanması sitenizden hemen çıkmak için en büyük nedenlerden bir tanesidir. Bir siteyi reklama boğmak ve içerikten daha çok reklamın görülüyor olması kullanıcıları oldukça çok rahatsız edecektir. Özellikle de pop-up reklamlar en çok sinir bozan reklamlar olarak bilinir. Reklam olsun, olsun fakat kullanıcıyı da daraltmayın arkadaş yoksa ziyaretçi alamaz bu sefer hiç kazanamazsınız 😉

Adblock Kullanıyorsun Kapat. Yoksa Giremezsin!

Bounce Rate için en çok etkileyen hususlardan bir tanesi. Hangi konuya tıklarsanız tıklayın karşınıza “Adblocker kullandığınız için giriş yapamıyorsunuz” şeklinde bir sayfa çıkar. Bu düşünceyi çok yanlış buluyorum. Çünkü bu tür şeyleri kullanıcıların insiyatifine bırakmalısınız. Adblocker kullanmak istiyordur kullanır, kapatmak ister kapatır. Kapatmayı zorlayıp sitenize giriş yaptırmasanız hemen çıkma oranı daha çok kötüye gidecektir. Çünkü böyle durumlarda genelde kullanıcılar, siteyi hemen terk ediyor. Şahsen ben kendi açımdan öyleyim.

Hemen Çıkma Oranı İçin Doğru Bilgiyi Verin!

Yanıltıcı bilgiler veren siteler kolay kolay bir daha tercih edilmez. Bir olur iki olur ama üç olmaz. Bu nedenle ziyaretçi kazanıp hemen çıkma oranını düşürmek istiyorsanız mutlaka konularında doğru bilgi verin.

SEO için Uzun Makale Yazacağım Diye Gereksiz Uzatmayın!

Bildiğiniz üzere bir web sitesinde iyi yerlere gelmek için SEO çalışması yapmak oldukça önemli bir olay. Bu nedenle de makale içinde anahtar kelime kullanımı yapıp, seo çalışması yapılıyor. Fakat fazla anahtar kelime yazmam gerek diyerek konularınızı gereksiz yere uzatmayın. Uzatılmayacak bir konuyu uzatmak hem Google amca gibi arama motorlarını hem de sitenize giriş yapan ziyaretçilerinizi sinirlendirip sitenizden hemen çıkmasına neden olabilir.

Konularınıza Resim Ekleyin ve Video Ekleyin!

Tamam belki bir siteye girme sebebimiz bilgi alma amaçlı olsa da insanlara göz zevki sunmak site içerisinde daha fazla zaman geçirmeye teşvik eder. Sadece yazılardan oluşan bir site elbette iyi yerlere gelebilir, tabi okumayı çok seven kişiler için. Örneğin ben okumayı da yazmayı da severim fakat görsel şeyler de ilgi mi çeker. Örneğin bir espriyi yazı olarak değil de bir görselin içinde yazı olarak okumak daha tat verir. Tabi espri ile görsel alakalı olursa.. Diğer bir yandan videolar eklemeye özen gösterin. Nedeni ise şudur biz insanoğlu bazen yazmak değil okumaya bile üşenen insanlarız ya da videolu anlatımlar görsel açıdan daha bilgi verdiği için de tercih ediliyor olabilir bunu siz kıyaslayın.. Yani demem o ki konunuz içinde yazdığınız konu ile alakalı nasıl olduğunu, yapıldığını anlatan videolar çekip paylaşırsanız siteniz daha fazla ilgi görmüş olacaktır. Bu da elbette hemen çıkma oranını düşürmek için iyi bir adım olacaktır..

Hemen çıkma oranı nasıl düşürülür diye merak edip araştıranlar için oldukça önemli gördüğümüz bazı ipuçlarını paylaştık. Bu tavsiyelere uyduğunuz sürece bounce rate düşürmek oldukça kolay olacaktır. Çünkü ziyaretçi ve takipçi kazanmış olacaksınız. Bu sayede de sitenizde geçirilen süre daha çok artacak. Tabi bunları yaparken de sitenizi sürekli güncel tutup, yeni yeni konular paylaşmayı unutmayın. Bir de şu merak ediliyor, hemen çıkma oranı kaç olmalı falan diye.. Bunun için net bir rakam söylemek herhalde yanlış olacaktır fakat dünyanın en çok ziyaret edilen siteleri içinde birinci olan Google’ın hemen çıkma oranı %29.7 olarak görülüyor. Beraberinde Alexa sıralamasında ikinci olan Youtube’un ise hemen çıkma oranı %53.3 olarak görülüyor.

İLGİLİ İÇERİKLER

Nasıl mı Yapılır

10 yılı aşkın bir süredir profesyonel olarak internet sektöründe çeşitli alanlarda çalışmalara imza atan ve şimdilerde nasilmiyapilir.com sitesinde Nasıl sorusuna karşılık gelen soruların cevaplarını vermeye çalışan webmaster yazarı. Bilginin gücünü her geçen gün daha da iyi anlayan ve gün geçtikçe de unutulan bilginin taze tutulmasına olanak sağlayan içerikler ile 'nasıl yapılır, nasıl yazılır, nasıl alınır, nasıl verilir, nasıl izlenir' gibi soruların yanıtlarını güncel bir şekilde sunmaya çalışacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir